Pamiętacie swój pierwszy tran? Zapewne był niedobry. Ja wspominam go jako tłusta, oleista, cuchnąca rybami o niemiłym smaku ciecz. Chodź jako dziecko nie zdawałam sobie sprawy jak ważny jest on do prawidłowego rozwoju. Tran, który wybrałam nie przypomina w smaku tego sprzed lat. Tak teraz jako matka również staram się podawać go swojemu synowi oraz piję sama będąc w ciąży.
Dlaczego tran jest tak ważny?
Tran – olej z wÄ…troby z dorsza jest bogatym źródÅ‚em kwasów omega-3 i witaminy D3. W diecie każdego czÅ‚owieka bardzo ważne sÄ… kwasy omega -3. W Polsce dieta charakteryzuje siÄ™ niewystarczajÄ…cym spożyciem kwasów tÅ‚uszczowych. Dzieje siÄ™ tak gdyż zjadamy maÅ‚o potraw zawierajÄ…cych kwasy omega-3. NajwiÄ™cej kwasów zawierajÄ… tÅ‚uste ryby, lecz wiele osób ich niej jada, nie lubi ryb albo ma inne przyzwyczajenia kulinarne. Wiem również jak ważny jest pierwszy tran dla dziecka. Jest głównym budulcem mózgu. JeÅ›li nie wystÄ™puje w diecie dziecka powoduje objawy ADHD, niepokoju, agresji, pojawiajÄ… siÄ™ problemy z koncentracjÄ…, zapamiÄ™tywaniem i naukÄ…. Kwasy omega-3 wzmacniajÄ… odporność na choroby i infekcje. Dzieci spożywajÄ…ce wiÄ™ksze iloÅ›ci omega-3 sÄ… mniej depresyjne i pÅ‚aczliwe, sÄ… spokojniejsze, potrafiÄ… dÅ‚użej skupić uwagÄ™, nie reagujÄ… nerwowo na docierajÄ…ce bodźce z otoczenia.
Kolejnym istotnym składnikiem zawartym w tranie jest witamina D3. Zapewnia prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego, aktywuje mechanizmy obronne organizmu. Bierze udział w rozwoju naturalnej odporności u dziecka. Witamina D3 jest niezbędna dla zbudowania mocnych kości i zębów. Zapobiega powstawaniu krzywicy, zwiększa wchłanianie wapnia i fosforu z pożywienia. Zapotrzebowanie na witaminę D3 jest znacznie wyższe u dzieci po pierwszym roku życia i jest dwukrotne. Nie należy więc dopuścić do jej niedoborów w organizmie, który może spowodować ryzyko wystąpienia wielu chorób takich jak: cukrzyca, nowotworów, reumatoidalne zapalenie stawów, chorób serca.
Dlaczego jako pierwszy tran Möller’s o smaku jabÅ‚kowym?
WybraÅ‚am jako #mojpierwszytran – tran Möller’s o smaku jabÅ‚kowym. Jest on ceniony od 165 lat. Jest naturalnym źródÅ‚em kwasów omega-3 oraz witaminy D3, A i E. Pochodzi z oleju z wÄ…troby dorsza Skrei, poÅ‚awianego u wybrzeży Norwegii. Jest doskonaÅ‚ej jakoÅ›ci, czystoÅ›ci oraz wspaniaÅ‚y smak. A ty pamiÄ™tasz o codziennej dawce kwasów omega-3 i witaminy D3?
Tran Möller’s ma różne smaki. Próbowałaś kiedyś?
