Pamiętacie swój pierwszy tran? Zapewne był niedobry. Ja wspominam go jako tłusta, oleista, cuchnąca rybami o niemiłym smaku ciecz. Chodź jako dziecko nie zdawałam sobie sprawy jak ważny jest on do prawidłowego rozwoju. Tran, który wybrałam nie przypomina w smaku tego sprzed lat. Tak teraz jako matka również staram się podawać go swojemu synowi oraz piję sama będąc w ciąży.

Dlaczego tran jest tak ważny?

Tran – olej z wątroby z dorsza jest bogatym źródłem kwasów omega-3 i witaminy D3. W diecie każdego człowieka bardzo ważne są kwasy omega -3. W Polsce dieta charakteryzuje się niewystarczającym spożyciem kwasów tłuszczowych. Dzieje się tak gdyż zjadamy mało potraw zawierających kwasy omega-3. Najwięcej kwasów zawierają tłuste ryby, lecz wiele osób ich niej jada, nie lubi ryb albo ma inne przyzwyczajenia kulinarne. Wiem również jak ważny jest pierwszy tran dla dziecka. Jest głównym budulcem mózgu. Jeśli nie występuje w diecie dziecka powoduje objawy ADHD, niepokoju, agresji, pojawiają się problemy z koncentracją, zapamiętywaniem i nauką. Kwasy omega-3 wzmacniają odporność na choroby i infekcje. Dzieci spożywające większe ilości omega-3 są mniej depresyjne i płaczliwe, są spokojniejsze, potrafią dłużej skupić uwagę, nie reagują nerwowo na docierające bodźce z otoczenia.

Kolejnym istotnym składnikiem zawartym w tranie jest witamina D3. Zapewnia prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego, aktywuje mechanizmy obronne organizmu. Bierze udział w rozwoju naturalnej odporności u dziecka. Witamina D3 jest niezbędna dla zbudowania mocnych kości i zębów. Zapobiega powstawaniu krzywicy, zwiększa wchłanianie wapnia i fosforu z pożywienia. Zapotrzebowanie na witaminę D3 jest znacznie wyższe u dzieci po pierwszym roku życia i jest dwukrotne. Nie należy więc dopuścić do jej niedoborów w organizmie, który może spowodować ryzyko wystąpienia wielu chorób takich jak: cukrzyca, nowotworów, reumatoidalne zapalenie stawów, chorób serca.

Dlaczego jako pierwszy tran Möller’s o smaku jabłkowym?

Wybrałam jako #mojpierwszytran – tran Möller’s o smaku jabłkowym. Jest on ceniony od 165 lat. Jest naturalnym źródłem kwasów omega-3 oraz witaminy D3, A i E. Pochodzi z oleju z wątroby dorsza Skrei, poławianego u wybrzeży Norwegii. Jest doskonałej jakości, czystości oraz wspaniały smak. A ty pamiętasz o codziennej dawce kwasów omega-3 i witaminy D3?

Tran Möller’s ma różne smaki. Próbowałaś kiedyś?

#mojpierwszytran pierwszy tran

#mojpierwszytran

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Strona wykonana przez BiuroPromocji.info

Rolety Krakw, aluzje Krakw, aluzje drewniane krakw masa krakw tumacz londyn, tumacz przysigy uk trening personalny olsztyn strony internetowe krakow