Sylwestrowe szaleństwo czas zacząć. U mnie nawet w ten dzień nie obędzie się bez stania w kuchni 🙂 Tym razem coś co przyrządza się szybko, a smakuje jak niebo w gębie. Są to kruche paszteciki z kapustą i grzybami. Można wypełnić je wieloma innymi wkładami (mięsem, na słodko, pieczarkami, smażoną cebulką) gdyż ciasto jest bardzo uniwersalne. Przepis jest prosty nie nie zajmuje dużo czasu w przygotowaniu.

Myślę, że będzie to również świetna propozycja na nadchodzący karnawał. Kruche paszteciki są pyszne, mięciutkie i rozpływają się w ustach. Smakują wyśmienicie jako ciepła lub zimna przekąska. Mogą być podawane zarówno z barszczem czerwonym jak również solo.

 

Jedynym problemem może stanowić farsz, ja robię go tak:

Kapustę płuczemy i zalewamy wodą. Dodajemy przyprawy: liście laurowe, ziele angielskie i gotujemy. Następnie kapustę odcedzamy, przestudzamy i wyciągamy ziele angielskie i liście laurowe. Grzyby dokładnie myjemy ( ja dodaję pieczarki), kroimy na kawałki i przesmażamy na patelni razem z drobno posiekaną cebulką. Grzyby dokładamy do kapusty, dodajemy masło i wszystko razem podsmażamy.

Teraz czas na ciasto:

350g mąki

1 jajko

200g masła lub margaryny

100g gęstej kwaśnej śmietany

1/2 łyżeczki soli

Wszystko łączymy i zagniatamy. Kolejno rozwałkowujemy ciasto na prostokąt. Wzdłuż jednego boku układamy porcje farszu. Ciasto zwijamy aby farsz znajdował się w środku, sklejamy brzegi. Powstały wałek odcinamy. Kolejno kroimy na kawałki o długości 3- 4 cm. Gotowe paszteciki układamy na blaszce. Następnie smarujemy je z wierzchu roztrzepanym białkiem z jajka. Na pasztecikach robimy małe nacięcia posypujemy kminkiem lub czarnuszką.

Mam nadzieję, że komuś przyda się ten przepis na kruche paszteciki. Zapewne nie dziś bo już wielu z Was przygotowuje fryzurę, makijaż, kreację lub chłodzi szampana. A też już znikam szykować się do przywitania Nowego Roku z przyjaciółmi i znajomymi. Niestety nie w Maroko z przyjaciółmi, którym życzę szerokich lotów. Lecz w Polsce 🙂 Ale tak to w życiu bywa, że nie wszystko się da przewidzieć i zaplanować 😛 Czasem rzeczy w naszym życiu dzieją się same i dzięki temu jesteśmy co rok coraz mądrzejsi i silniejszy.

Życzę Wam kochani przede wszystkim zdrowia, miłości i spokoju
w nadchodzącym 2020 roku.

 

One Reply to “Kruche paszteciki z kapustą i grzybami”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *