Gołąbki można robić na wiele sposobów: z ryżem, mięsem, soczewicą, kaszą lub grzybami. Ja na ogół gołąbki robię z ryżem. Dzisiaj wykorzystałam trendy lunch od Melvit. Jest to mieszanka z pęczakiem, kapustą, grzybami leśnymi i kminkiem limitowana świąteczna edycja. Każdy wie ile zdrowia dostarczają nam kaszy i bardzo trudno jest zachęcić, w szczególności dzieci do ich spożycia. Dlatego czasem trzeba je umiejętnie przemycić np: w gołąbkach 🙂

Moje gołąbki przygotowałam według własnego przepisu gdyż lubię rewolucje smakowe 🙂 Taki obiad to również oszczędność czasu gdyż robisz w jeden dzień, a masz go na kilka dni. Możesz również zamrozić kilka i mieć w dni kiedy nie masz pomysłu na obiad.

Składniki:
  • 1 duża główka kapusty
  • 1/2 kg mięsa mielonego wołowego
  • 1/2 mięsa mielonego z szynki
  • 2 woreczki ryżu
  • 3 woreczki trendy lunch mervit – edycja świąteczna
  • 2 cebule
  • 8 pieczarek
  • 2 litry bulionu
  • sól i pieprz do smaku
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Ryż i kaszę gotujemy (ale nie rozgotowujemy)  i odstawiamy. Do zimnej kaszy dodajemy mięso mielone. Pieczarki oczyszczamy, kroimy w kostkę i podsmażamy na 4 łyżkach gorącej oliwy na patelni z cebulką  doprawiamy to solą i pieprzem do smaku. Mieszamy wszystko. Całą główkę kapusty podgotowujemy 10 minut.  Zdejmujemy ostrożnie z każdy liść. Wycinamy zgrubienia, większe nerwy z liścia. Na każdy liść kapusty nakładamy nasz gotowy farsz i zawijamy.

Układamy ciasno w sporym garnku i gotujemy gołąbki. Dno wykładamy liśćmi aby nasze gołąbki się nie przypaliły od spodu, Liście mogą być te które się nam porwały i nie mogliśmy ich wykorzystać do wykonania potrawy. Na liściach układamy gołąbki, zalewamy bulionem lub wodą z gotowanych suchonych grzybów, które wykorzystamy do sosu. Gotujemy do miękkości. W zależności jak twardą mamy kapustę gotujemy około 1-1,5 godziny.
Podajemy z sosem np pomidorowym lub grzybowym.

SOS GRZYBOWY:

Sos grzybowy z pewnością jest bardzo smaczny, urozmaici każde danie. Grzybowy sos jest bardzo prosty w przygotowaniu i idealnie nadaje się do wielu dań, a gołąbki z nim są pyszne.

Grzyby suszone namoczone garść około 5 dag płuczemy i zalewamy wodą gotujemy z liściem laurowym, zielem angielskim do miękkości. Odlewamy wodę, którą można dolać do bulionu do gołąbków. Małą cebulę posiekać i podsmażyć na maśle. Dodać mąkę i wykonać zasmażkę.
Mieszając wlać chłodny wywar, doprawić, wrzucić grzyby.
Gotować na niewielkim ogniu przez 10 minut. Zdjąć z kuchenki, dodać śmietanę oraz posypać natką pietruszki.

melvit

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *